pondělí 3. prosince 2012

Útěk do divočiny

Dnešní knižní tip je, podle mě, i skvělý tip na vánoční dárek. Autor Jon Krakauer je sám cestovatel a dobrodruh, proto jej také příběh Chrise McCandlesse tak zaujal. V knize vypráví skutečný příběh mladého muže Christophera McCandlesse, úspěšného studenta s nadějnou budoucností pocházejícího z dobře postavené rodiny, který se po promoci rozhodl vše opustit a najít sám sebe na cestě za dobrodružstvím. Bez jakéhokoli vzkazu rodině a v podstatě bez jakýchkoli příprav se sebral a odjel. Jeho cílem bylo dojet stopem na Aljašku, což se mu nakonce podařilo. Nechci prozrazovat mnoho detailů z příběhu, který, ačkoli nedopadl dobře, inspiroval mnohé další lidi, aby naplnili svou vizi. Christopher na své cestě potkal a ovlivnil mnoho dalších lidí a podařilo se mu dosáhnout něčeho výjimečného; dokázal, že odhodlání nás může dovést tam, kam chceme. Myslím, že dosáhl štěstí a vnitřního klidu, ačkoli za tyto ideály nakonec položil život. Jeho dobrodružná a sebeobjevná cesta zaujala i Seana Penna, který se rozhodl podle této knihy natočit film, který Vám rozhodně také doporučuji ke zhlédnutí. Je jedním slovem nádherný, obrazová a hudební stránka spolu neuvěřitelně souzní a Emile Hirsch v hlavní roli je strhující. Síla tohoto příběhu obstojí sama o sobě, precizní a působivé zpracování filmu je velmi příjemným bonusem. Christopher McCandless ukončil svou cestu v roce 1992, ale jeho příběh nestárne. Pokud se chcete dojmout, popřemýšlet o tom, co je skutečně v životě důležité a o tom, kam směřujete, přečtěte si tuto knihu.

Znáte tuto knihu či film?

3 komentáře:

  1. Děkuju za tip, už jsem psala Ježíškovi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Film jsem chtěla vidět kvůli herci, který hraje hlavní postavu. Ale přiznám se, že mě to neuvěřitelně nudilo, film mi přišel zbytečně roztahaný. Nebyla jsem schopna ho shlédnout hned celý. Jeho chování a jednání mi příliš často přišlo dost scestné a na konci jsem měla pocit, že mu to konečně taky došlo, i když už bylo pozdě. A nějak pochybuju o tom, že nalezl vnitřní klid a štěstí. Spíš bych řekla, že mu došlo, že tudy cesta nevede a musí na to jinak. Bohužel už to nestihl změnit. Ale k zamyšlení dobrý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Eli, předně děkuji za reakci a za názor. Mě tedy ten film nenudil, naopak mi jeho tempo vyhovovalo,. I takové meditativní filmy jsou potřeba. Líbí se mi, že se tady objevují různé názory, i když mi tedy šlo hlavně o to, doporučit tady tu knihu. Líbí se mi především to, že se ten příběh skutečně stal a že si v tom každý člověk může najít něco, co jej inspiruje anebo v něm třeba i vyvolá nějakou vnitřní změnu.

      P. S. Píše se zhlédnout a zcestný ;-).

      Vymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).