úterý 19. listopadu 2013

Nikdykde

Milé čtenářky, dlouho se tady neobjevil žádný knižní příspěvek, tak jsem se rozhodla to napravit. O svém oblíbeném autorovi, Neilu Gaimanovi, jsem se tady už zmiňovala a dnes bych vám ráda doporučila další z jeho knih, která se výborně hodí ke čtení pod dekou s horkým čajem, grogem či svařákem po ruce.

Hlavním hrdinou této knihy je Richard Mayhew, mladý londýňan, který, coby člen vyšší společenské vrstvy, dělí svůj čas mezi práci a náročnou přítelkyni. Jednoho dne ale na ulici najde zraněnou dívku a rozhodne se jí pomoci. Dvířka, jak se dívka jmenuje, mu postupně odkrývá svůj příběh (celá její rodina byla zavražděna a ona je jediná, která přežila, vrahové ji stále sledují) a šokovaný Richard se dozvídá, že pod Londýnem, který zná, existuje ještě jedno město, Podlondýn, které se řídí poněkud jinými pravidly, než na které je zvyklý. A co víc, postupně mu dochází, že v něm zřejmě bude hrát velmi důležitou roli. Neil Gaiman v této knize používá motiv dvou paralelních světů, z jejichž protínání často vyvstávají konflikty, Podlondýn je město obývané lidmi (a dalšími stvořeními), kteří propadli škvírami a kteří z nejrůznějších důvodů nemohou nebo nechtějí žít nahoře. Nikdykde je typickým zástupcem žánru urban fantasy a těží také z přirozené tajuplné atmosféry Londýna jako takového. Pokud Londýn trochu znáte a dokážete si některá místa představit, užijete si čtení o to víc. Kniha vás ale strhne tak jako tak, můžete ji číst kdykoli, ale v období kolem Vánoc a adventu mi tak nějak sedí nejvíc, dokážu si totiž tu mlhu, vlhko a tmu velice dobře představit. V nynější atmosféře na knižním trhu, kdy je žánr fantasy stále více populární, zůstává Neil Gaiman stále mým nejoblíbenějším autorem a myslím, že jakákoli kniha od něj je i velice vhodným vánočním dárkem. Chcete poznat nejděsivější dvojici vrahů, kdy vám při pouhé zmínce o nich bude běhat mráz po zádech? Chcete se podívat na nejzvláštnější trh na světě, kde si můžete koupit doslova cokoli? Chcete spolu s Richardem a Dvířkou zažít napínavé putování podzemím? Začtěte se do Nikdykde..

Znáte tuto knihu? Nalákala jsem vás na ni ;-)?

4 komentáře:

  1. Neil Gaiman je i můj oblíbený autor. Vůbec nejsem fanoušek fantasy, ale takhle kniha mě hrozně strhla... doporučuju! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám od něj nejraději Hvězdný prach. Dostala jsem se k němu přes školu, měla jsem volno mezi přednáškama a v nabídce byl úvod do žánru fantasy. Bude to sranda, až to budu mít jednou napsáno v příloze diplomu. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nikdykde mám hrozně ráda! Bylo to vlastně úplně první fantasy, co jsem četla a zhltla jsem to na jeden zátah. No a pánové Croup a Vandemar...

    OdpovědětVymazat
  4. zbožňujem fantasy a celkom ma to zaujalo :) Len mi to pripomína tak troška futuramu :D (ak si nevidela - tiež je tam podzemný svet plný mutantov, ale nie zlých, len sú proste vyhnaní do podzemia, lebo sú škaredí :).

    http://lillianasworld.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).