středa 20. listopadu 2013

Podzimně zimní péče o atopickou pleť (Brno)

Milé čtenářky,

v komentářích jste se zmínily, že byste rády věděly, jaké produkty používám na svoji atopickou pleť. Věřím ale, že se moje postřehy a tipy budou hodit i těm z vás, které máte "pouze" sušší pokožku. Předně musím poznamenat, že v současnosti mám pleť v dobrém stavu, ekzémy sice nějaké mám, ale jsou opravdu minimální a spíše v podobě sušších míst. V nejhorším stadiu mého ekzému (po dvouměsíčním pobytu v Cambridge, kde jsem uklízela studentské koleje a šíleně jsem zareagovala jednak na tamní tvrdou vodu a jednak na čisticí pristředky), kdy jsem byla osypaná úplně celá, mi ale nejvíce pomohly kortikoidové masti od kožní lékařky, holt někdy se nedá nic jiného dělat. Teď používám péči spíše udržovací, ekzém jsem vyřešila i dlouhodobou detoxikací a mírnou úpravou jídelníčku. Nechala jsem si i od jednoho šikovného alergologa zjistit alergie (výsledek = nejsem na nic alergická) a hladiny všech možných rpvků a minerálů v krvi, jejichž nedostatek také může přispívat k tvorbě ekzému. Výsledkem všech vyšetření je, že jsem stoprocentně zdravá :). Nejhůře mi ale ekzém samozřejmě reaguje na stres (psychika a kůže jsou spojené nádoby) a zimu. Stresu se snažím vyhýbat, ale se zimou se to dělá trochu obtížněji. Takže, co aktuálně používám v Brně (doma mám trochu jiné výrobky) a s čím jsem spokojená?

Čištění a odličování


Přiznám se, že aktuální trend odličovacích balzámů mě úspěšně míjí. Už několik let jsem věrná růžové vodě od Biodermy, která mě nijak nedráždí, když už se nějaký ekzém vyskytne, tak jej dokáže zklidnit, odlíčí skutečně vše, a hlavně, není mastná (nesnáším mastné odličovače). Používala jsem ji dávno dávno před blogováním i před tím, než se stala snad tou nejprofláklejší vodou na internetu. V červnu jsem do party k této vodě přibrala i čisticí pěnu Hydrabio, ze které jsem rovněž nadšená. Většinou se večer odlíčím ve sprše touto pěnou a pak pleť dočistím micelární vodou. Tato kombinace mi velmi vyhovuje, pleť je svěží a není nijak vysušená. Ráno používám micelární vodu hlavně na osvěžení očí.

Denní péče





Navykla jsem si denně přestříkat pleť před použitím krému termální vodou Avéne a musím říci, že má na mě skvělé účinky. Osvěží, zklidní a oživí pleť a napomáhá také lépe ji hydratovat. Na den aktuálně používám krém od Nivey. Na podrobnou recenzi je zatím brzy (používám jej cca týden), ale už teď vám mohu říci, že jsem s ním velice spokojená.

Večerní (noční) péče


Večer, po odlíčení a vyčištění pleti, přichází nařadu opět termální voda Avéne nebo pleťová voda Meduňka od Saloos. Pak použiju několik kapek mého milovaného oleje od Saloos, Granátové jablko (více o něm a srovnání s olejem "Růže" si můžete přečíst v tomto článku) anebo krém Atoderm. 

Univerzální a speciální péče
 

O krému Atoderm jsem tady už napsala mnoho. Takže zopakuji jen základní fakta. Jedná se o promašťujicí a restrukturalizační krém, který můžete použít na obličej, ruce (já jiný krém na ruce nepoužívám) i tělo. Není parfémovaný, kůži dlouhodobě vyživí, a zároveň se rychle vstřebá a neumastí oblečení, což na něm velice oceňuji. Je hypoalergenní a bez obsahu parabenů. Vedle Atodermu je můj největší objev, co se péče o atopickou pokožku týče, Blue cap cream. Tento zázračný krém si poradí i s velmi škaredým a rozjetým ekzémem, dokáže jej velmi zmírnit do druhého dne a do třetího dne úplně vyléčit. Pro ěm je to opravdu svatý grál, tím spíše, že neobsahuje kortikoidy. Já jej kupuji v Brně v Chytré lékárně na Kobližné, stojí lehce přes 300 Kč.

Tělo


Neméně důležitý je pro mě i výběr sprchového gelu a tělového mléka/krému. V zimě nejraději používám krémové sprchové gely od Dove, které mi pokožku nevysuší. Přes léto jsem pokožku cíleně odvykala od mazání, celé tělo jsem si mazala třeba jen jednou týdně. Nyní je to samozřejmě potřeba častěji, tudíž se mažu cca každý druhý den. Toto tělové mléko od Baley s vůní čokolády a fíků krásně voní, dobře se vstřebává a poměrně dlouhodobě hydratuje.

To je vše, co momentálně používám,  těším se na vaše postřehy a dotazy. Co používáte vy na suchou pleť?


4 komentáře:

  1. Já taky jedu v olejíčcích, takhle na zimu jsou super. :) Od Saloos mám zrovna nově Aveniu, ale asi jsem měla vzít spíš ten arganový nebo právě granátové jablko, nicméně ani tenhle není špatný. :) Ale bojím se, že budu muset brzo koupit nějaký nový oční krém, mám posledních pár týdnů jaksi přecitlivělou kůži pod očima a k těm tmavým kruhům se mi tak přidaly ještě zarudlé, to už vážně není hezký pohled. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na oční krémy teď prdím, nejradši mám kolem očí Atoderm :). Ale jinak používám ten oční krém od oriflame, ten je fajn. Ale ten mám doma, ne v Brně :).

      Vymazat
  2. Jo, zima, to je zlo :-( Já mám moc ráda Excipial, jak mléko na tělo, tak krém na obličej a ruce. Dělá mi dobře i na rozjetý ekzém a je přece jen levnější než Bioderma.
    Ale rozhodně si musím pořídit ten Blue cap!

    OdpovědětVymazat
  3. Micerálna voda od Biodermy jednoznačne top! :)

    vladiesblog.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).