pondělí 30. července 2012

Ženy odjinud

Je tady pondělí, já se válím na pláži na dovolené, ale Vás tady čeká knižní tip ;-). O knize Ženy odjinud jsem se zmiňovala už tady. Je to první kniha, kterou jsem od Pavly Frýdlové četla, a rozhodně ne poslední. O zajímavých ženách čtu moc ráda, a tato kniha je jimi doslova nabitá. Pokud uvažujete, co koupit kamarádce, mamince, babičce atd., je to i skvělý tip na dárek. Pro mě to bylo inspirující a strhující čtení, bylo zajímavé vidět zásadní události (revoluci u nás i jinde, válku v Sarajevu atd.) očima žen, které toho mají hodně co říct. Všechny jsou výjimečné v tom, co dělají, spojuje je nadšení pro jejich práci, otevřená mysl a touha něco dokázat. Jejich životní příběhy jsou rozmanité a velmi zajímavé, tuto knížku si zkrátka přečtěte.

Něco málo oficiálního textu: "Kniha Ženy odjinud je čtvrtým pokračováním úspěšné série, vycházející z projektu Paměť žen, které vydává Nakladatelství Lidové noviny ve spolupráci s Gender Studies, o.p.s.

Stejně jako v předchozích třech publikacích Pavly Frýdlové – Ženská vydrží víc než člověk, Ženám patří půlka nebe, Ženy mezi dvěma světy – i v knize Ženy odjinud vypráví svůj životní příběh deset žen. Tentokrát to jsou české cizinky, respektive ženy, které z nejrůznějších důvodů odešly ze své původní vlasti, aby u nás našly nový domov nebo se tu dlouhodobě usadily. Pocházejí z různých koutů světa, buď přijely do Čech (nebo ještě do Československa) studovat a už tady zůstaly, nebo se rozhodly žít v zemi svého partnera, některé k nám přišly po roce 1989 trochu ze zvědavosti a určitě ze sympatií, jiné si zvolily Českou republiku jako útočiště na svém útěku před válkou či politickým pronásledováním. Kniha přibližuje jejich životní osudy a názory, jejich pocity z každodenního života mezi námi i problémy, s nimiž se potýkají, to, jak nás vnímají a vidí. Díky tomuto poznání jim můžeme lépe porozumět a české cizinky pro nás možná přestanou být cizí…". (http://www.feminismus.cz/fulltext.shtml?x=2167658).

2 komentáře:

  1. Moc děkuji za tip na knížku :) Až bude jen troška času, určitě si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za skvělý tip, tenhle styl knížek mám moc ráda:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).