pondělí 24. února 2014

Svět podle Garpa

Milé čtenářky, přeju vám krásné pondělí, předpokládám, že je převážně krásně a slunečno :-). Já jsem strávila krásný víkend v Praze, kde jsem i trošku nakupovala a v nejbližších dnech vás čeká tedy článek o únorových novinkách. Dnes vám ale chci říci pár slov o Světě podle Garpa. Pokud neznáte Johna Irvinga, Svět podle Garpa je podle mě ta správná kniha, kterou můžete začít. Je ale důležité trefit se do nálady, ve které začnete číst, já jsem tuto knížku začínala číst několikrát, nejprve mě vůbec nezaujala, pak jsem si ji ale s velkým zájmem přečetla několikrát. Jedná se o fiktivní biografii spisovatele T. S. Garpa, jenž byl počat za velmi zvláštních okolností a nikdy nepoznal svého otce, neboť ten umřel dřív, než se T. S. Garp narodil. Jeho matka Jenny silně ovlivňuje Garpův život i v dospělosti, oba se rozhodnou z různých důvodů stát spisovateli, a děj románu je částečně prokládán i jejich texty. Rozhodně to není jednoduchý text, ať už svým rozsahem (kolem 600 stran), tak i náměty, které se v něm objevují, od nevěry přes znásilnění až po transsexualitu. Jak už jsem se zmínila, nemusí vás zaujmout hned na začátku, ale poté, co jsem od Irvinga přečetla téměř vše, co napsal, řadím Svět podle Garpa mezi jeho romány stále mezi mé nejoblíbenější (nejlepší je ale zřejmě Poslední noc na Klikaté řece). Je to ideální kniha na dlouhé večery, a myslím, že pokud překonáte rozsah a určitou komplikovanost příběhu, budete odměněny (či odměněni) kvalitním čtenářským zážitkem, během kterého se můžete dohadovat, nakolik je tato kniha autobiografická a nakolik je T. S. Garp odrazem Johna Irvinga.

Co vy a John Irving? Máte od něj nějakou oblíbenou knihu?

7 komentářů:

  1. Já miluju Pravidla moštárny, viděla jsem napřed film a bála se, že mě knížka nebude bavit, ale její čtení ve mě nechalo opravdu zážitek... Takže určitě budu pokračovat a zkusím i tuhle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Irving je pro čtení v těhotenství myslím ideální, vydrží dlouho ;-).

      Vymazat
  2. Svět podle Garpa je vážně super, stejně jako Pravidla moštárny. Četla jsem i pár dalších Irvingových knih, jedu postupně chronologicky, jak byly knihy napsány a postupně bych ráda zvládla celou jeho tvorbu, ale nejde mi ho číst na jeden zátah, jeho styl mám ráda, ale zjišťuji, že charaktery postav, různé motivy, prvky i symbolika se často opakují, tak to ráda proložím něčím odlišným. Každý autor má svůj styl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, souhlasím, je lepší to prokládat jinými knihami, a ano, dost se opakuje. Já mám nejraději už zmíněnou Poslední noc na Klikaté řece a pak taky modlitbu za Owena Meanyho, Irving je jeden z autorů, jehož knihy si s chutí přečtu i víckrát.

      Vymazat
  3. Je to i moje oblíbená kniha, ale mám jiné vydání. Na svou délku se opravdu čte lehce, byť si myslím, že už tloušťka spoustu lidí odradí...

    OdpovědětVymazat
  4. Na tenhle román se už hodně dlouho chystám... Tak snad se brzy odhodlám úplně. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).