čtvrtek 21. května 2015

Jiří Hájíček: Rybí krev

Milé čtenářky,

dnes bych se s vámi ráda podělila o své dojmy z knížky, kterou jsem přečetla jako poslední. Tuto knížku jsem koupila kamarádce k narozeninám, a ona byla tak hodná, že mi ji rovnou půjčila (protože ji četla už předtím). Kniha od Jiřího Hájíčka získala cenu Magnesia Litera v kategorii Kniha roku v roce 2013. Různá ocenění mě většinou nechávají chladnou, ale Magnesia Litera mezi nimi tvoří čestnou výjimku. Přirozeně jsem tedy na tuto knihu byla zvědavá. Jak na mě tedy zapůsobila?
Děj se odehrává ve dvou rovinách. Vypravěčka příběhu a zároveň hlavní hrdinka, Hana, v něm vzpomíná na události ze svého dospívání a mládí, a zároveň popisuje "současnost" (2008), kdy se vrací do své rodné vesnice. Její vesnice byla bohužel jednou z těch, které byly zatopeny při stavbě jaderné elektrárny Temelín. Téma vysidlování, bourání a rabování obcí je stále živé, a Jiří Hájíček dokázal v tomto románu stvořit živoucí postavy, se kterými čtenář soucítí, i když o nich čte na druhém konci republiky a jejich obec, na které jim samozřejmě záleží, nikdy nepoznal a ani nepozná. Rybí krev se nevyhýbá žádnému tíživému tématu, hrdinové a hrdinky zažívají ztrátu domova, smrt v rodině, autonehodu, potrat i vězení. Vše vnímáme z Hanina pohledu, důvodem jejího návratu do kraje, kde vyrůstala, je snaha o nalezení životní rovnováhy a smíření s lidmi, o kterých si myslí, že jim svým jednáním ukřivdila. Rovněž se snaží o to, aby se její otec a bratr po letech usmířili. Není to poprvé, co jsem četla knihu napsanou mužem, který dokáže skvěle vystihnout ženské myšlení (narazila jsem na to například v románu Jeden den) a je to něco, co si při čtení dost užívám a vnímám to velmi pozitivně. Hájíčkův styl je velmi úsporný a syrový, což napomáhá celkovému silnému dojmu. Závěrem nezbývá než dodat, ano, tuto knihu vám velice doporučuji.

Znáte tuto knihu? Nebo nějakou jinou od Jiřího Hájíčka? A jak se vám líbí?

P. S. V budoucnu se zde objeví i recenze na "Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku", které jsem si koupila tento víkend na Světě knihy v Praze :).

1 komentář:

  1. Nikdy jsem o této knize neslyšela, ale tvůj popis mě zaujal. Našla jsem si ještě pár dalších recenzí a Rybí krev už mám na seznamu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).