pondělí 25. ledna 2016

Rakovina děložního čípku aneb Tvůj gynekolog Ti může zachránit život

Milé čtenářky,
dnešní článek nebude moc optimistický, ale je o to důležitější. Pokud trochu sledujete internet, asi vám neunikla událost Měsíc raka, kterou vymyslela Lucie Bittalová v době, kdy jí byla diagnostikována rakovina děložního čípku v pokročilém stádiu. V měsíci raka (22. 6. – 22. 7.) šlo o to, aby ženy nezapomínaly na preventivní prohlídku u gynekologa, která může (mimo jiné) odhalit i rakovinu děložního čípku v předrakovinném a velmi dobře léčitelném stadiu. Když se Lucie dozvěděla svou diagnózu, rozhodla se svůj příběh použít jako osvětu pro ostatní ženy a dokud mohla, tak velmi otevřeně hovořila a psala o tom, jak se cítí a co prožívá a i v beznadějné situaci v sobě dokázala nalézt humor a obrovskou vnitřní sílu.

23. 11. 2015 jsem se zúčastnila přednášky MUDr. Jana Šuly (vedoucí Centra onkologické prevence Sanatoria Helios) s názvem Tvůj gynekolog ti může zachránit život. Přednáška byla nesmírně zajímavá a zapůsobila na mě velmi intenzivně. Měla na ní totiž vystoupit i Lucie Bittalová, ta ale bohužel tři dny předtím zemřela. Bylo jí 27 let… Lucie byla úplně normální mladá holka, akorát pár let nebyla na gynekologické prohlídce. Nikdo jí totiž nevysvětlil, proč je potřeba tam chodit pravidelně, alespoň jednou za rok. Když Lucie začala pociťovat vážnější příznaky (krvácení a bolesti), na úspěšnou léčbu už bylo bohužel pozdě.

V roce 2012 u nás byla diagnostikována rakovina děložního čípku 900 žen, 400 žen na ni ve stejném roce zemřelo. Rakovina děložního čípku je jediný druh rakoviny, který dokáže lékař rozpoznat ještě v předrakovinném stadiu, kdy je léčitelná zcela bez následků a úspěšnost léčby je 100 %. Kromě pravidelných návštěv gynekologa můžete tomuto typu rakoviny předcházet také očkováním. Nejpopulárnější jsou u nás vakcíny Silgard a Cervarix. Rakovinu děložního čípku způsobují tzv. lidské papilomaviry. Aby vakcína byla bezpečná a zároveň účinná, obsahuje pouze obaly těchto virů. Jejich DNA, která rakovinu způsobuje, ve vakcíně chybí. Tělo vnímá antigen, tedy obal viru, a začne proti němu aktivně vytvářet protilátky. Cílem je co nejvyšší kvalita imunitní odpovědi. O tom, která vakcína je pro vás vhodná, se poraďte se svým lékařem. 

Nejvíce ohroženou skupinou jsou mladé dívky, které začnou žít sexuálním životem (15 – 20 let), pokud se nechají očkovat, vakcína je bude chránit dalších 20 – 30 let. Druhou ohroženou skupinou jsou ženy mezi 40 a 50 lety, které už mají odrostlé děti a říkají si, že vlastně není potřeba už chodit ke gynekologovi. To je poměrně rozšířený omyl, ke gynekologovi byste měly chodit pravidelně, ať už je vám 15 nebo 50, a to i když jste očkované vakcínou proti rakovině děložního čípku.

Momentka z přednášky, MUDr, Šula v akci :).
Zdroj: Facebook Sanatoria Helios


Doufám, že smutný příběh Lucky Bittalové bude dostatečným varováním pro všechny ženy, které z nějakého důvodu zanedbávají preventivní prohlídky u svého gynekologa. Jedná se o cca třicet minut ročně, které vám můžou zachránit život. Pokud nejste spokojené se svým gynekologem, přehlaste se k jinému lékaři či lékařce. Pokud „nemáte čas“, najděte si ho. Zdraví je opravdu to nejdůležitější, co máme, a je moc fajn, že rakovině děložního čípku se lze relativně bezbolestně (zde mám na mysli preventivní prohlídky a očkování) a úspěšně bránit.
Ráda bych poděkovala Sanatoriu Helios za pozvání a MUDr. Šulovi za velmi zajímavou a přínosnou přednášku. V novém roce vám přeji hodně zdraví a samá správná rozhodnutí.

Veškeré informace uvedené výše jsem čerpala z přednášky MUDr. Šuly, s jakýmkoli dalším dotazem se prosím obraťte na odborníka. Můžete také využít online poradnu na stránkách Sanatoria Helios, kde vám lékaři zdarma odpoví na cokoli, co vás zajímá. Poradnu najdete zde: poradna Helios.

Budu ráda, když mi napíšete cokoli, co vás k tomuto tématu napadne.





3 komentáře:

  1. Krásný článek a je bezva, že o tomto tématu píšeš. Mně se bohužel bezprostředně týká, neboť si touto rakovinou prošla mamka i babička. Asi bych chtěla dodat, že občas není vina na straně ženy a podceňování prevence, ale na strany lékaře, který prohlídku odflákne, nebo ženy nevědí, na co při ní mají nárok. Takže možná bych se také snažila o osvětu toho, sdělit co všechno by měl gynokolog při prohlídce dělat. Neboť jakoukoliv kamarádku znám, tak na prohlídky chodí a to především díky tomu, že si chodí pro HA. Ale většina neví, že má nárok na ultrazvuk, stěr atd... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý článek, ještě bych podotkla, že ten gynekolog musí být dobrý, ne každý udělá prohlídku tak, jak má, bohužel...

    OdpovědětVymazat
  3. Přednáška musela být velmi zajímavá, já si vždy ráda udělám dva krát do roka čas a zajdu si na preventivní prohlídku, zdraví máme jen jedno.

    lifestyle and beauty

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).