úterý 20. listopadu 2012

Parfém: Příběh vraha

S překvapením jsem zjistila, že se mezi knižními tipy na mém blogu ještě neobjevila kniha, kterou jsem si kdysi půjčila z knihovny víceméně náhodou, moc jsem od ní nečekala a která mě naprosto uchvátila: Parfém: Příběh vraha od spisovatele Patricka Süskinda. Hlavním hrdinou, jehož celý životní příběh autor sleduje, je Jean Baptiste Grenouille, který se narodil na pařížském tržišti mezi vykuchané ryby, do téměř beznadějných podmínek. Navzdory očekáváním své matky porod přežil (ta předtím porodila čtyři mrtvé děti, a tak Jeana nechala ležet tam, kde se narodil a pokračovala v prodeji ryb, Jean ale začal křičet a jeho matka byla za pokus o vraždu dítěte odsouzena k smrti oběšením) a později vyrůstal v sirotčinci. Nejspíš by z něj byl jen jeden z mnoha lidí na okraji společnosti, k čemuž jej zdánilvě předurčilo už jeho narození, kdyby neměl jednu nadpřirozenou schopnost: rozeznat jakýkoli pach či vůni s neuvěřitelnou přesností i na vzdálenost mnoha kilometrů. Patrick Süskind stvořil opravdu neobvyklého hrdinu; člověka, jenž je naprosto asociální, ale zároveň touží po uznání a obdivu. Jean si umane, že vytvoří ten nejlepší, nejsvůdnější parfém na světě, parfém, díky kterému se stane nejbohatším, nejvlivnějším a nejobdivovanějším člověkem a který mu zaručí, že se už nikdy nebude muset doprošovat o lásku a uznání. Vyučí se základům parfemářského řemesla a přijde na to, že ta nejvzácnější a nejlepší ingredience výsostně originálního parfému je vůně ženy. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby se v zájmu získání vonné esence nerozhodl Jean ty dívky, které mu nejvíce voní, vraždit...

Tuto knihu Vám rozhodně doporučuji k přečtení, ať už z důvodu výskytu antihrdiny či proto, že Patrick Süskind s jistotou kombinuje prvky několika žánrů: detektivní příběh, poetický popis výroby parfémů a parfemářské velmoci, městečka Grasse, hororové výjevy Jeanova vraždění a v neposlední řadě psychologickou analýzu hlavního hrdiny. Podle knižní předlohy byla natočena i velmi povedená adaptace v režii Toma Tykwera, která také stojí za zhlédnutí.

Znáte tuto knihu, případně film?

8 komentářů:

  1. Ahoj,

    já znám film a je dost drsný. Viděla jsem ho dvakrát. Ani nevím proč jsem se na něj podruhé dívala, když se mi vlastně nelíbil. Myslím, že námět je skvělej, ale někdy je to až moc úchylný a ten konec je taky zvláštní. Nevím, je to tak zvlášní film, že ani nejde popsat, člověk ho prostě musí vidět sám.

    Možná bych spíše doporučila knihu, kvůli čtenářově představivosti. Ale nevím, jak je napsaná. To ať posoudí někdo, kdo ji četl.

    Šárka

    OdpovědětVymazat
  2. Zvláštní shoda náhod...kniha tady leží vedle mě spolu s Cestou na Mars a obě čekají až je otevřu ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knihu jsem nečetla a ani jsem ji nikdy neviděla, zní to zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  4. Viděla jsem film a vyjma konce, který byl dost divný, to bylo dobré... :) Možná si to někdy přečtu... :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem nečetla a viděla jsem film, který se mi líbil, určitě si knížku přečtu, tam je přeci jen větší prostor pro fantazii.

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to hodně zajímavě, díky za tip! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. viděla jsem film a dost drsný no :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).