čtvrtek 24. října 2013

Paříž: Muzea

Milé čtenářky,

dnes se spolu vrátíme do Paříže, a projdeme si spolu pár muzeí. Rozhodla jsem se o nich napsat samostatně, neboť to i tak bude dlouhý článek. Zároveň jsem si uvědomila, že jsem vám zatím nesdělila velmi důležitou informaci. Pokud jste občany EU a je vám méně než 26 let, máte vstup do památek a muzeí v Paříži (a myslím, že i v celé Francii) zdarma. I to přispělo k tomu, proč jsme se s přítelem rozhodli jet tam už letos v září, v lednu mi totiž bude dvacet šest :-). Byli jsme příjemně překvapeni, neboť zdarma nás pustili nejen do všech muzeí, ale i do Versailles, na Vítězný oblouk a do Invalidovny. Jediné místo, kde jsme museli platit vstupné, byla Eiffelovka. A teď už k muzeím samotným.

Louvre

Louvre je obří. Pokud toužíte po tom vidět každý exponát, potřebujete přibližně dva roky čistého času. Byl to původně lovecký zámeček, muzeum se z něj stalo roku 1793. V současné době vlastní 450 000 exponátů, z toho 35 000 jich je v expozici. My jsme zvládli pouze egyptologickou část a Monu Lisu, protože na víc jsme neměli energii. Louvre jsme si naplánovali na čtvrtek, tedy náš pátý den v Paříži, a už jsme byli lehce unavení. Příště si třeba projdeme jinou část, na výběr je toho opravdu mnoho. Egyptologická část se mi líbila, ale bylo to lehce vyčerpávající. No a Mona Lisa byla, jako obvykle, v obležení fotografujících turistů. Raději jsme odtamtud rychle prchli. A mezi námi, zas tak úchvatný obraz to není. Kdyby vás zajímala lehce pikantní historka o tom, proč před Louvrem vyrostly ony skleněné pyramidy, tak vězte, že je prý nechal postavit Francois Mitterand pro svou (asi) milenku Dalidu, asi nejslavnější francouzskou zpěvačku, které se přezdívá francouzská Marilyn Monroe. Dalida se narodila v Káhiře a tak jí chtěl Mitterand darovat něco, co by zmírnilo její stesk po domově. Já jsem ji vůbec neznala a dozvěděla jsem se o ní díky prohlídce Montmartru, na které jsme byli s průvodcem ze společnosti Culture fish tours, o které vám povím něco víc v dalším článku ;-). Dalida byla slavná a obdivovaná, ale také dost nešťastná, zde si můžete přečíst o jejím osudu.



Soška kočky s koťátkem, to mě dostalo :)

Z egyptologické expozice


Opravdická mumie, dost silný zážitek

Šílenství před Monou Lisou

Asi nejfotografovanější obraz na světě


Muséé d´Orsay


Po Louvru jsme zamířili do Musée d´Orsay, tam se obrazy nesmí fotit, tudíž mám pro vás jen fotku interiéru. Je moc dobře, že tuto budovu nestrhli a nepostavili tam místo ní moderní hotel, jak bylo původně v plánu. Najdete tam obrazy z leg 1848-1914, mě zajímali především impresionisté, kterým je věnováno celé horní patro muzea. Návštěvu jsem si užila, ačkoli bych uvítala klidně ještě více obrazů, myslela jsem si, že tamní sbírky jsou ještě rozsáhlejší.

Invalidovna


Model Invalidovny

Napoleonova hrobka

Jedna z mnoha soch Napoleona
Invalidovna byla původně postavena jako nemocnice a domov pro válečné veterány, a části tohoto komplexu stále slouží k těmto účelům. V další části je Muzeum armády (pokud máte slabost pro zbraně a uniformy, zajděte si tam, ale mě to až tak nenadchlo :) no a pod zlatou kopulí spočívá sám Napoleon Bonaparte. Je to honosná stavba plná mramoru a zlata, ale jedna její návštěva mi asi stačila.

Rodinovo muzeum

Auguste Rodin je jedním z (nejen francouzských) nejslavnějších sochařů. Do jeho muzea jsem se moc těšila, a to především na nádherné zahrady, které jej obklopují. Bohužel, v zahradách právě probíhala rekonstrukce, tudíž jejich velká část nebyla přístupná. Nevadí, alespoň mám motivaci se tam vrátit. Část soch a hlavně studie jsou umístěny uvnitř muzea, velké sochy pak v zahradách. Muzeum byla původně vila, kde Rodin bydlel (ale nevlastnil ji, byl tam jen v podnájmu). Vile hrozilo stržení, a tak domluvil s tehdejším pařížským magistrátem, aby ji zachovali v původním stavu a udělali z ní muzeum (za to jim nabídl darem veškeré své dílo). Rodinovy sochy jsou nádherné, pokud někdy budete mít možnost navštívit nějakou jeho výstavu, určitě ji využijte! My jsme během jednoho dne zvládli Eiffelovku (dopoledne), Invalidovnu, která je od ní kousíček, a Rodinovo muzeum, které je ve vedlejší ulici u Invalidovny.


Brány pekla


Výhled ze zahrady na Invalidovnu

Myslitel

Zahrady Rodinova muzea

Doufám, že se vám tato malá exkurze líbila a všechna muzea vám mohu jen doporučit! Co vy, máte rády muzea a galerie? Já nejrůznější výstavy miluju a strašně ráda nasávám umění, byla bych schopná chodit po muzeích a výstavních síních pořád :). 

Jo a nezapomínejte na giveaway ;-). 

1 komentář:

  1. Mne sa v Louvi prave ta egyptska expozicia nejako nepacila, alee fascinovalo ma ako to tam dokazali presunut :D To o pyramidach som nevedela, a pritom poznam Dalidu o.O :D (Ale tiez sa mi tam nepacia, narusaju tu starobylu atmosferu :D)
    Pre mna bolo sklamanim Montmartre - strasne komercne, prepchate stankami so suvenirmi, proste cisto len pre turistov :///

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).