neděle 29. března 2015

David Mitchell: Třináct měsíců

Milé čtenářky, v poslední době hodně čtu, ale málo sem o knížkách píšu, dnes jsem se tedy rozhodla částečně to vylepšit. Knížku od Davida Mitchella Třináct měsíců (v originálu Black Swan Green) si vypůjčila od svého milovaného manžela. Nejznámější knihou od tohoto spisovatele je asi Atlas mraků, podle které byl natočen i film (ale Atlas mraků jsem zatím nečetla).

Třináct měsíců je příběhem jednoho dospívajícího kluka, Jasona Taylora, který to nemá v životě jednoduché. Snaží se vydobýt si ve třídě určité postavení, ale komplikuje mu to jeho řečová vada (tu si personifikuje jako takzvaného Kata, který mu zakazuje vyslovovat určitá slova) a také zájem o poezii. Kdyby ve třídě přiznal, že je autorem básní, které publikuje v místních novinách pod pseudonymem Eliot Bolívar, nedočkal by se ničeho jiného než šikany. Třináct měsíců v názvu knihy je i třináct měsíců v Jasonově životě, během kterých se čtenář seznámí s jeho rodiči, spolužáky, přáteli, nepřáteli i prvními láskami. Styl vyprávění je hodně intimní, což je dáno i osobou vypravěče, kterou je sám Jason. Zažívá konflikty sám se sebou i s okolním světem, a se střídavou úspěšností si hledá vztah ke svým rodičům, sestře i kamarádům a glosuje všechny situace, do kterých se dostává, ať už jako němý svědek nebo aktivní činitel. Tématem, které spojuje všechny mikro příběhy v tomto románu, je lidská schopnost a svoboda se rozhodnout, a také to, jak některými rozhodnutími můžeme ovlivnit své okolí. Kniha u nás vyšla ve nakladatelství Mladá fronta ve vynikajícím překladu Petry Diestlerové. Je velmi obtížné se od ní odtrhnout, zkrátka vás zajímá, jak se Jason vypořádá se všemi překážkami a kam se za ten rok posune. Já jsem ji zhltla za jeden jediný den a chystám se na druhé, pomalejší přečtení. Tuto knihu vám rozhodně doporučuji k zakoupení i k přečtení :).

Četly jste nějakou knihu od Davida Mitchella? A co teď čtete :)?

4 komentáře:

  1. Neni to cteni tak trochu pro nactilete? Zaujal me popis, ale zas kdyz se tam vypravi o zivote kluka, ktery jeste chodi do skoly, nevim jestli se s tim uplne sziju kdyz skolu uz mam davno za sebou :)

    Ja ted ctu Divocinu od Cheryl Strayed, zatim jsem teprve na zacatku, ale prvni kapitolu jsou dobry, hodne emocionalni.

    Nový velmi speciální článek na blogu Small Everyday Joys - nálož super barevných fotek s UD Electric Palette

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že věk hlavního hrdiny nedeterminuje věk čtenářů, naopak, dá se tam najít spousta věcí, i když už je Ti skoro 30 :). Divočina by mě zajímala, tak sem pak hoď třeba odkaz, pokud o ní budeš na blogu psát, díky.

      Vymazat
  2. Prokousávám se šifrou m. leonarda a zelenou kosmetikou od mishabeauty ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šifra mistra Leonarda, to je kniha, kterou jsem nikdy nečetla, a možná ani číst nebudu. Stojí to za to? :)

      Vymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).