můj notebook sice (zřejmě) odešel do věčných lovišť, ale diplomka byla zachráněna (uf) a zatím můžu používat počítač od přítele, tudíž nepřijdete ani o dnešní plánovaný článek. Jak jsem už předesílala, napadla mě myšlenka vánočního boxu, který by obsahoval moje oblíbené kosmetické výrobky. No a protože to má být překvapení, nebudu Vám samozřejmě prozrazovat obsah kromě jednoho výrobku, o kterém jsem už tady psala. Výherkyně boxu bude mít možnost vyzkoušet nový biopeeling s vůní Mojito, který do soutěže věnovala firma Saloos.
Zdroj |
Přeci jen vám ale něco málo o obsahu řeknu. Box bude obsahovat tři výrobky na tělo a dva nebo tři výrobky z dekorativní kosmetiky a vzorky parfémů mých oblíbených značek (žádný Dermacol ani Palmer´s ;-).
No, a jak se můžete této soutěže zúčastnit?
Podmínky jsou následující:
1. Být mým viditelným čtenářem přes GFC.
2. (Nepovinné, ale potěší). Dát mi like na facebooku.
3. Napsat mi recept na vaše oblíbené či nejoblíbenější vánoční cukroví a taky, proč je vaše oblíbené a jak dlouhou má u vás v rodině tradici (já mám třeba nejraději římské švestky, což jsou švestky s mandlí uvnitř omočené v hořké čokoládě). Nejlákavější recept vyhrává! Recept mi můžete napsat buď do komentáře nebo na mail (v případě mailu uveďte svou přezdívku, pod kterou jste zanechaly komentář).
Svůj mail uvádět nemusíte, vítězku pak kontaktuji sama.
Budu se těšit na vaše recepty a přeji vám hodně štěstí.
Soutěž ukončím 12. 12. ve 12:00.
Páni, ten Saloos vypadá moc dobře!
OdpovědětVymazatJá mám moc ráda zázvorky. Babička je dřív dělala sice chuťově dobré, ale byly tvrdé jako kámen. Když jsem se před lety naučila vařit a péct, našla jsem si v Apetitu úžasný recept na KŘEHKÉ zázvorky, od té doby je peču a všichni po mě chtějí recept :)
Potřebujeme:
150 g krupicového cukru
1 celé vejce+ 1 žloutek
1 lžička citronové kůry
7 g mletého zázvoru
150g hladké mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku
Cukr, změklé máslo, citronovou kůru, zázvor a vejce šleháme do pěny alespoň 10 minut (opravu to dodržte). Přidáme mouku, kypřící prášek a vypracujeme těsto, které necháme odpočinout v chladu. Poté těsto rozválíme a vykrajujeme tvary. Necháme přes noc oschnout v chladu. Na druhý den pečeme 10- 15 minut při 170°C.
Wonderfull Today
Já sem teda jen trapně hodím odkaz. Je to jednoduché a rychlé "cukroví" se zeleným čajem a loni jsem s tím sklidila obří úspěch. A občas to vyrábím jen tak ke kafi. Podle mě s tím všem vytřeš zrak, jestli se to teda odhodláš zkusit. :) Já jsem s tím hravě strčila do kapsy tchyňu i s babičkama, všichni si z loňska pamatujou jen tohle. :)
OdpovědětVymazathttp://www.vypecky.com/2012/12/matcha-kulicky.html
Rafaelo kuličky
OdpovědětVymazat1/2 konzervyslazené mléko (Salko), 1 balíček vanilkový cukr, 150g máslo, 250g cukr moučka, 120g kokosová moučka
NA OBALENÍ
kokosová moučka
NÁPLŇ
60 gmandle
Sice tento recept nemá u nás žádnou tradici. Jednou ho dělala sestra ještě na základní škole a donesla si recept domů. Občas je tedy na Vánoce děláme a jsou skvělé.
U nás v rodině žádné extra cukroví neděláme, zato u tchýně je ho až moc :) Kdybych měla vybrat jedno, tak vyhraje Opilý František, kterého dělala už manželova babička. Recept přesně nevím, ale toto se mi zdá nejpodobnější: http://www.marsiland-recepty.estranky.cz/clanky/vanocni-cukrovi/opily-frantisek.html
OdpovědětVymazatJe to v podstatně normální buchta, ale tchýně ji vždycky nakrájí na tak maličké kousky, že to nikomu nepřijde divné a už bysme si bez ní Vánoce neuměli představit :). A proč je nejoblíbenější? Je to prostě dokonalá kombinace měkkého korpusu, ořechů ovoněných rumem a čokolády. Čím víc ořechové vrstvy, tím líp :)
Z vánočního cukroví nejvíce miluji marcipánové kuličky :) Recept na ně mám od tety a dělám je asi pátým rokem, takže žádnou sáhodlouhou tradici nemají. Jsou ale velice jednoduché na výrobu a rozplývají se na jazyku. Žádné jiné cukroví bych nepotřebovala, ale bez marcipánových kuliček si vánoce nedovedu představit :)
OdpovědětVymazatJak se tedy ta nádhera vyrábí:
Připrav sobě jednu hroudu marcipánu a jednu hroudu nugátu. (obě suroviny jdou zakoupit, ale můžete si samozřejmě uhňácat vlastní) Množství zvol ve stejném poměru a podle toho, kolik bys chtěl mít kuliček (já to dělám z půl kila nugátu a půl kila marcipánu-ale pšt!) Vy samozřejmě asi zvolíte menší množství, protože nejste takoví nenažranci jako já :) Poté z nugátu nakrájíme kostičky a z marcipánu uděláme placičky. Následně každou kostičku zavineme do placičky a uděláme kuličku. Všechny nově vzniklé kuličky nakonec obalíme v moučkovém cukru :)
(jo jasně, vím že je to popsané jak od retarda, ale já doopravdy neumím psát recepty :D)
Sleduji už dlouho přes GFC a nově také na fb :)
OdpovědětVymazatNo a jinak moje nejoblíbenější cukroví jsou "bomby", což je strašně jednoduché, účinné a nejrychleji pryč. Asi to znáš. Ale prostě se jen roztopí čokoláda... a mezi dva piškoty se dá silnější kolečko banánu, což se pak propíchne párátkem a celé do čokolády ponoří! :) Úžasná kombinace :)
ahoj sleduji přes GFC ale na fb ne, jelikož sem asi jediná která jeho kouzlu odolala .-).
OdpovědětVymazatno a naše nej cukroví je toto, děláme ho cca poslední 4roky pravidelně a je to to nej co jsme kdy dělaly
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=64160&user=70364
na ten peeling jsme se už dívala a fakt se mi líbí. Moje nejoblíbenější vánoční cukroví jsou chrupinky což je divný název, ale u nás se tomu tak říká odjakživa (mého odjakživa). Je to suché, křupavé, bez krému, čokolády a se spoustou ořechů :-) Tradici asi založila moje máma, když hledala recept na něco, kam by upotřebila zbylé bílky, a peče je pravidelně asi tak 25 let.
OdpovědětVymazatChrupinky
4 bílky + špetka soli + 100 g cukru moučka ušlehat
vmíchat 100 g hladké mouky a 2 balíčky (nevím gramáž, ale prostě malé balíčky, co se běžně prodávají) lískových ořechů, popř. mandlí, popř. namíchat :-)
Směs se vlije do vymazané a moukou vysypané formy na srnčí hřbet (nám do vychází do 2 menších) a upeče se asi na 180°C do růžova (30 - 40 min? nevím, každý rok si to zapomenu zapsat). Ještě teplé (ne horké) se vyklopí a nakrájí na asi půlcentrimetrové plátky, ty se rozloží na plech vedle sebe a dají se znovu do trouby asi jen na 10 minut. Hotovo, vydrží docela dlouho (teoreticky), není potřeba je péct moc dopředu. Vlastně jsou to hlavně ty upečené ořechy, když nad tím přemýšlím...
Jé - já bych taky ráda soutěžila, ale vánoce neslavíme :) Tož ať vyhraje ten nejchutnější recept :)
OdpovědětVymazatNás moc na sladké neužije, tak na Vánoce děláme kromě cukroví i sůloví. A tady je naše oblíbené nivové:
OdpovědětVymazat25dkg hladké mouky
25dkg nivy
20dkg másla
Nivu a máslo nastrouhat, smíchat s moukou a uhníst těsto. Nechat odležet v ledničce min. 2 hodiny, ale lépe do druhého dne. Vyválet tenkou placku (při pečení naskočí), vykrájet tvary dle libosti, potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat sezamovým semínkem. Péct na 180° cca 10 minut.
Dělám to i během roku na různé oslavy a vždycky to má úspěch
Recept není můj ale peče ho babička mnoho let
OdpovědětVymazatIschelské dortíčky v hořké čokoládě
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých neoloupaných mandlí, 140 g másla, citronová kůra, vanilka, na špičku nože skořice
Nádivka: 100 g cukru, 1 lžička rumu, 20 g rybízové marmelády, 150 g opražených rozmixovaných lískových ořechů
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce uležet do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout, polovinu tvarů potřeme marmeládou a druhou ořechovou nádivkou a opatrně spojíme k sobě, necháme ztuhnout a namáčíme vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobíme půlkami ořechů nebo mandlí. Necháme zaschnout.
Jinak mám ráda vanilkové rohlíčky a perníčky
ježiš ten Saloos bych chtěla zkusit :) my moc na Vánoce nepečeme, spíš občas něco koupíme, jediné, co děláme, jsou čokoládové kuličky obalené v kokosu, protože mamka nikdy péct nechtěla a tohle je hotové hned a bez pečení...
OdpovědětVymazat600 g Hery
dva žloutky
200 g čokolády na vaření
20 g kakaa
2 lžíce rumu
strouhaný kokos na obalení
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme lehce vychladnou a smícháme s ostatními ingrediencemi. Zhruba na hodinu dáme do lednice, aby směs zatuhla. Potom pomocí lžíce ze směsi "vyřezáváme" kousky a tvarujeme do kuliček (v ruce ta ztuhlá směs taje) a následně obalíme do kokosu. Rychlé, chutné :)
Hmm švestičky, ty mám taky ráda! U nás se tak na dva dny před plněním máčí ve vodce nebo ve slivovici, ale vím že někdo máčí v rumu nebo je má nealko :)
OdpovědětVymazatPrakticky každý rok zkoušíme něco nového, ale mojí stalicí jsou Ischelské dortíčky, které dělala nejmíň už moje babička.
190 g hladké mouky
100 g másla (nebo podle potřeby o něco víc)
60 g moučkového cukru
30 g kakaa
30 g mletých lískových ořechů (pro zvýraznění oříškové chuti mohou být opražené)
lžička skořice (nebo podle chuti)
Vypracuje se tužší těsto, které se nechá odpočinout v lednici, klidně do druhého dne. Z odpočinutého těsta vyválíme tenší placku a vykrajujeme kolečka. Pečeme asi 10 min při 160-180°C, podle toho, jak nám peče trouba.
Hotová kolečka dáme vychladnout na mřížku a pak slepujeme rybízovou marmeládou, polévámé hořkou čokoládou a zdobíme kouskem pistácie.
Ischelské dortíčky, jak je děláme u nás doma, jsou příjemně nahořklé pokakau a čokoládě a nakyslé po rybízu. Chuť čokolády a rybízové marmelády se navzájem krásně doplňují. Navíc jsou velice lehké, protože jsou bez krému, ale i tak se rozplývají na jazyku, vůbec nejsou suché.
Fotku loňských dortíčku mám na svém blogu, http://kuchticka.blogspot.cz/2012/12/ischelske-dorticky.html, zkoušeli jsme i zdobené mandlí, ale nebylo to tak úplně ono :)