pondělí 4. března 2013

Čarodějky na cestách

Milé čtenářky, to máte tak. Když jsem nemocná, čtu Terryho Pratchetta. Věřím totiž, že jeho Úžasná zeměplocha má léčebné účinky, a jelikož jsem většinou během tří až pěti dnů v pohodě, myslím, že má víra se zakládá na objektivním pozorování. Smích totiž uzdravuje! Tentokrát můj konkurz s názvem "Ó kniho z Úžasné zeměplochy, uzdrav mě" vyhrály Čarodějky na cestách. Pokud o Terrym Pratchettovi slyšíte poprvé, pak vězte, že Úžasná zeměplocha je série knih, která čítá, myslím, třicet devět knih v tzv. hlavním cyklu a další doplňkové knihy a mapy (Věda na Zeměploše, Mapa Zeměplochy, Turistický průvodce po Lancre atd.). Pokud jste z této série ještě nic nečetly, můžete začít od začátku, ale klidně taky od prostředka. Seznam všech knih a další informace najdete například tady nebo tady. Ráda bych se ale teď podrobněji věnovala Čarodějkám na cestách, což j jedna z mých nejoblíbenějších knih z celé série (četla jsem téměř všechny). Bábi Zlopočasná, Gyta Oggová a Magráta Česneková mají před sebou důležitý úkol, musí zabránit tomu, aby si obyčejná dívka v jedné vzdálené zemi vzala prince. Je to trochu neobvyklý úkol pro kmotřičky sudičky, ale výše jmenované čarodějky jsou také tak trochu neobvyklé. Bábi Zlopočasná nevěří ničemu a nikomu v cizích zemích a necítí se dobře, pokud na sobě nemá nejméně deset vrstev oblečení, Gyta Oggová je rozhodnutá vychutnat si každý den jejich cesty a každý doušek alkoholu, který potkají, až do dna, a je připravená na vše stejně jako její kocour Silver, který se narodil proto, aby se rval se vším, aligátory počínaje a upíry konče.  Magráta, nejmladší z čarodějek, ze všeho nejvíc připomíná "zmoklou slepici", jak jí přezdívá Bábi Zlopočasná a je tak trochu ztracená na své cestě k tomu, jak být správnou kmotřičkou sudičkou. Když naše milé čarodějky úspěšně dorazí až do Genovy, městečka, které je tak nějak velmi nepřirozeně šťastné, zjistí, že před sebou mají mnohem těžší úkol, než si původně myslely. Tato kniha mě uzdravila rychle, smála jsem se nahlas téměř nad každou stránkou, takže pokud hledáte oddychovou, ale přesto velice sofistikovanou, břitce vtipnou, satirickou a místy až sarkastickou a inspirativní literaturu, zkuste Zeměplochu ;-).

Co Vy a Terry Pratchett? :)


3 komentáře:

  1. Tak ted jsi me vratila o dobrych par let zpatky do obdobi, kdy jsem tuhle knizku cetla poprve. Super poctenicko a zaroven vselek=)

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, moje milované čarodějky, úžasná to kniha. :)
    Brzké uzdravení přeji. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já ho můžu, i když spíš to, co není Zeměplocha :-) Pár dílů jsem ale přečetla a určitě si to nechávám v záloze, až nebude co číst, protože prostě vím, že se s velkou pravděpodobností nebudu u ní nudit! :3

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).