neděle 10. listopadu 2013

Paříž: Jídlo, pití a co se jinam nevešlo :)

Milé čtenářky,

dnes vás čeká poslední článek o Paříži, tak doufám, že si ho užijete :-). Chtěla bych se zaměřit na to, co, jak a kde jsme jedli a pili a doporučit vám některé restaurace, krásná místa a třeba vás i inspirovat, jak a kde nasát ducha Paříže. Připravte se na delší povídání a hodně fotek :-). Vezmu to cca chronologicky.

Jídlo a jiné radosti

Jelikož jsme věděli, že budeme mít k dispozici kuchyňku, vzali jsme si s sebou i něco z domova a snídaně jsme řešili tím nejjednodušším způsobem - ovesné vločky s ovocem (ovoce jsme si koupili tam) a čaj. Na snídaně jsme nechodili, ale dělali jsme si je sami, jednak z důvodu určité finanční úspory a jednak taky proto, že vybrat každý den restauraci či kavárnu, která by nám vyhovovala po všech stránkách, by bylo docela časově náročné a v našem okolí se takových moc nevyskytovalo. Nakupovali jsme převážně v Carrefouru a v místních pekárnách, ceny jídla jsou o něco vyšší než u nás, ale pořád se mi zdály docela přiměřené. Dost jsme si užívali různé sýry a salámy, výběr byl opravdu velký, a takový pravý francouzský brie, to je jednoduše úžasné. Přes den jsme si vždycky s sebou vzali nějakou svačinu a vodu, případně jsme si zašli do kavárny. Jednu večeři jsme pojali jako piknik pod Eiffelovkou (zcela nám ke štěstí stačilo červené víno, brie, chorrizo a bageta) a dvakrát jsme byli na večeři v restauraci; jednou v Latinské čtvrti a jednou na Montmartru. Večeře i s vínem pro dvě osoby nás vyšla cca na 50 Euro, což mi nepřipadá nijak hrozné. Příjemně mě cenově překvapila hlavně ta restaurace na Montmartru, takže určitě doporučuji tam zajít, krásných stylových restaurací je tam spousta a cenově se od sebe příliš neliší (za tříchodovou večeři jsme dohromady dali 30 Euro). Latinská čtvrť je další část, která je vyhlášená kavárničkami a restauracemi, tam se nám líbilo tolik, že jsme tam byli několikrát, jen tak na procházku, jednou v kavárně a jednou na už zmiňované večeři v takové francouzsko-italské restauraci, moc jsme si pochutnali, na jídle i na víně (já jsem měla tagliatelle s obřími krevetami, přítel tagliatelle se smetanovou omáčkou, kuřetem a houbami). Ve většině restaurací i kaváren vám dají zdarma vodu, což vždy kvituji s povděkem. Zjistila jsem, že nemám žádné fotky jídla, akorát jsem vyfocená s naší první bagetou, kterou jsme tak nějak spásli za pochodu :).


Radost z bagety :)
 
Na bleším trhu

 
Piknik...Neměli jsme skleničky, no :).

Bez vína by to nešlo, bylo výborné. Restaurace na Montmartru jménem Tartempion
Foceno zvenčí
Sacre Coeur v náš poslední večer
Jedna z kouzelných uliček
Pont des Arts 
Ještě jsem tady vůbec nezmínila oblíbený turistický cíl, Pont des Arts neboli Most umělců. Na tomto mostě najdete tisíce zánků, kam si zamilovaní zamknou svou lásku a klíče pak odhodí do Seiny. Samozřejmě jsme si tam také jednou večer za tímto účelem zašli. Zámky tam ale nezůstávají navždy, most by je neunesl, a proto jsou čas od času odstraňovány, aby bylo místo pro nové.

Pont des Arts

Náš zámeček (ten stříbrný)

Takové osoby se tam vyskytovaly

Kavárny a jiné krásy

Kavárny, to je kapitola sama pro sebe. Správná pařížská káva je malá, silná, bez cukru a bez mléka. My jsme byli v různých kavárnách v různých čtvrtích, na Montmartru, v Latinské čtvrti a ve čtvrti Bellevile. Co mi trochu vadilo, byly kavárny vystrčené na hlavních ulicích, okolo kterých neustále jezdily auta. To by mě asi moc nebralo, tam vysedávat, takže tam jsme nechodili. Kavárnám v úplném centru jsme se taky vyhýbali, mě osobně nejvíce nadchla, co se interiéru týče, ta v Bellevile, s názvem Cannibale cafe, je to kousíček od parku Bellevile (taky moc krásný, doporučuji), přesná adresa je: 93, rue Jean-Pierre Timbaud – 75011 Paris
. Jejich webové stránky s fotografiemi a informacemi naleznete tady. Byli jsme tam v pátek, v náš předposlední den v Paříži, kdy jsme se rozhodli, že si teda dáme snídani v kavárně. Hledali jsme něco, kde by měli snídaňové menu, a v této kavárně měli kávu, čerstvý pomerančový džus a čerstvý teplý čokoládový muffin, to vše za 6 Euro. Moc ráda bych tam ještě někdy zašla :).

Cannibale cafe
Káva na Montmartru
Ovšem naším kavárenským vrcholem byla kavárna Angelina, která se nachází na Rue de Rivoli, kousíček od Champs elysées. Našli jsme ji v průvodci s názvem Paříž podle Jana Šmída, kde ji autor označil za kavárnu, kde servírují nejlepší horkou čokoládu v Paříži. A jelikož naše poslední dopoledne v paříži bylo zamračené a poprvé za celý týden malinko upršené, rozhodli jsme se, že to bude to správné zakončení. Je to tedy nóbl podnik se vším všudy. Vysoké koberce, všechno ve zlatě, ke stolu jste speciálně uvedeni, na druhou stranu nikdo se na vás nedívá blbě, když si tam dáte jen tu čokoládu. Je sice trochu dražší, ale stojí za to. Měli jsme z ní takový lehký čokoládovo-cukrový rauš :). Servírují ji s čistou vodou a šlehačkou, abyste ji nějak zvládli vypít. A je to teda fakt hustý, doslova :-). Více lákavých fotek a informací najdete tady.

Čokoládové nebe

Všimněte si prosím srdíčka, naše láska je asi vzájemná

Jako poslední věc bych ráda ještě zmínila projekt Culturefish! tours, což je organizace, která pořádá prohlídky Paříže pro všechny, kteří chtějí toto město poznat trochu jinak. Na první prohlídku jsme se dostali úplnou náhodou (centrum Paříže), na druhou jsme šli již zcela cíleně (Montmartre). Funguje to tak, že sraz je vždy u zastávky metra v určenou hodinu a průvodce poznáte podle oranžového trička. Prohlídka trvá dvě a půl až tři hodiny, což je docela náročné, ale stojí to za to. Dozvíte se spoustu zajímavých informací a všimnete si různých detailů a budov, které byste normálně asi nezaregistrovali. Pokud nechcete, nic vás to nestojí, na konci dáte průvodci takovou částku, jakou uznáte za vhodné. Veškeré informace naleznete tady: Culturefish! tours.

Tak, a úplně, ale úplně nakonec bych vám ráda oznámila dvě věci. Zaprvé, po té úžasné čokoládě v kavárně Angelina, v poslední den, mě můj drahý v parku mezi Louvrem a Musée d´Orsay požádal o ruku, takže jsme už více než měsíc zasnoubení :-).

A zadruhé, je vás tady už 201! Mám z toho velkou radost a děkuji vám za přízeň. A těším se na vaše komentáře, ptejte se na cokoli :-).

P. S. Na fotky se samozřejmě vztahují autorská práva, jako obvykle :). 
P. P. S. Děkuji Paříži za poskytnutí se k recenzi :-D. 



15 komentářů:

  1. Úplně mi to připomnělo loňský rok, kdy jsem podruhé navštívila Paříž... :)

    OdpovědětVymazat
  2. jéé, gratuluju k zasnoubení :) v Paříži jsem zatím nebyla, ale láká mě, samozřejmě! restaurace vypadá strašně útulně a tu čokoládu závidím, tu já moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ta čokoláda byla nepřekonatelná. A děkuji :).

      Vymazat
  3. Taky ještě jednou moc gratuluju k zasnoubení. :) Po čokoládě to muselo být druhé blaho. :)

    Snad se do Paříže s přítelem taky podíváme. :)

    Pěkný den
    Runa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podívejte, stojí to za to! A ani to ve výsledku nebylo tak drahé, takže vám nic nebrání! Děkuji :).

      Vymazat
  4. moc moc gratuluju k zasnoubení! Tvůj vyvolený má vkus! Doufám, že budete spolu šťastní!

    OdpovědětVymazat
  5. To je moc pěkné a gratuluju! :) Ať se vám daří... :)
    Akorát teď budu toužit po křupavé francouzské bagetě a brie... a mám co, smůlu... :))
    Ty prohlídky ani neznám, ale je to velmi zajímavé! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to moc fajn, ty prohlídky, doporučuji vyzkoušet :). A bagetu a brie můžu kdykoli.

      Vymazat
  6. Uka prstýnek, nebo ti to nevěříme! :P

    OdpovědětVymazat
  7. jé gratuluji! a paříž ti něco nabídla za recenzi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, samu sebe k zážitkování! A to bylo nejlepší :). A děkuji.

      Vymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).