pondělí 6. srpna 2012

Linie krásy

Linie krásy od britského spisovatele Alana Hollinghursta je dost zvláštní kniha. Styl uvažování hlavního hrdiny se promítá do způsobu vyprávění celého příběhu, autor, vypravěč a hlavní hrdina spolu splývají. Je to dost složitá kniha, co se stylu týče, plná dlouhých souvětí, přívlastků atd. Rozhodně stojí za přečtení, ale nezapůsobila na mě tolik jako knihy Michaela Cunninghama, který se zabývá podobnými tématy (vyšší společenská vrstva, homosexualita a její přijímání, předsudky společnosti, AIDS, umění a umělecké kruhy, snobství atd.). Hlavním hrdinou této knihy je mladý homosexuál Nick Guest, který se dostane do Londýna k rodině jeho kamaráda ze studií na Oxfordu, Tobyho. Je nadšen z jeho rodiny, z Londýna, ze svobody, kterou najednou nabyl, zažívá první vážný vztah i první zklamání, první zkušenost s kokainem a různá jiná poprvé. Román se odehrává v osmdesátých letech, v době vlády Margaret Thatcherové, a objevuje se v něm i mnoho politických odkazů a politického zákulisí. Znáte tuto knihu, případně zaujal Vás můj popis? :-)

2 komentáře:

  1. Popis mě zaujal velmi, ale odrazují mě ta složitá souvětí. Mám strach, že se v tom ztratím... A že mě to odradí od četby :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Dlouhá souvětí by mi až tak nevadila... Připíšu si to na svůj pomyslný seznam děl, která bych si mohla někdy přečíst... :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).