pondělí 29. října 2012

Pondělní tip na knížku a nové botky :)

S nadcházející zimou dávám ve volném čase přednost knihám, které mě naladí příjemně a které, pokud možno, vyvolávají hlasitý S M Í CH. a tato kniha je mezi mými zimními oblíbenci na předním místě. Napsal ji Leo Rosten po svých zkušenostech, kdy se živil jako učitel ve večerní škole angličtiny pro imigranty. Pro ty, kteří s panem Kaplanem ještě neměli tu čest, jej krátce představím. Je to kniha založená na geniálním situačním a slovním humoru, jedna z těch, které by neměly chybět v žádné domácí knihovně a ke které se vždy ráda vracím. Hlavní postavou je Hyman Kaplan, nejpoctivější žák večerní školy, který ji bez jakéhokoli pozorovatelného pokroku navštěvuje již několikátý rok. Kromě pana Kaplana poznáváme jeho trpícího učitele a také jeho rozmanité spolužáky ze všech koutů světa a různých věkových kategorií. O překlad, který musel být opravdovou výzvou, aby se zachoval slovní humor, se geniálně postaral Antonín Přidal. První verze překladu pochází od Pavla Eisnera (mimochodem další vynikající překladatel a spisovatel).

Co Vy a pan Kaplan? Znáte ho?

Dále se s Vámi chci podělit o obrázek zimních bot, které jsem si dnes pořídila. Zjistila jsem, že zimních bot na podpatku mám nadbytek, ale nějaké praktické boty do města mi chyběly. Mezi jejich klady patří pořádně tlustá podrážka, velmi teplá vložka, pěkný tvar, to, jak hezky mi sedí na noze, materiál (kůže) i zpracování. Kupovala jsem je v CCC a stály 1399 Kč,-. Tak snad mi vydrží :). Pořídila jsem si k nim rovnou i impregnační sprej.


Líbí se Vám? Kde nakupujete boty na zimu Vy?

A směle se ptejte v předchozím příspěvku ;-).

4 komentáře:

  1. Tuto knihu mám, ale bohužel jsem se nikdy nedostala dál než za první čtvrtinu. Kniha mi vůbec nepřipadá vtipná... Zasmála jsem se asi 2x :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Kaplana jsem četla, ale taky mi to nepřišlo tak úžasný, jak se říká. Jinak obdivuju, že sis koupila takový boty v CCC. Já tam odsud měla troje boty a všechny jsem šla nejpozdějc do půl roku reklamovat, protože se rozpadly :-/ Tak snad budeš mít větší štěstí

    OdpovědětVymazat
  3. Napadá mě cosi o masu a schopnosti rozlišit vtipnost. To ke komentářům.
    Těším se zítra do čajovny ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co třeba, že každý má jiný smysl pro humor? Jako všem nesedne stejná kosmetika, tak se jim nelíbí stejný věci. Se "schopností rozlišit vtipnost" to nemá moc společnýho. Já se u tý knížky pobavila, ale není to nic, co bych chtěla číst několikrát znova a znova.

      Vymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).