úterý 11. června 2013

Nežiju jen makeupem (TAG)

Milé čtenářky,


jelikož ve stávajícím "denním světle" se nedají udělat žádné slušné fotky, rozhodla jsem se pokračovat v tagu s názvem Nežiju jen makeupem. Sice snad z obsahu tohoto blogu tato informace vyplývá sama, ale asi neuškodí si to zrekapitulovat.

1. Díváš se na televizi? Jaký je tvůj oblíbený pořad?

Dívám se spíše na počítač. Sleduji na něm hlavně seriály: Game of thrones, How I met your mother, The big bang theory, Awkward, Doctor Who. Jinak využívám internetového vysílání České televize, neboť v hlavních vysílacích časech většinou dělám něco jiného. Tam se dívám na Vyprávěj (ale teď už je to takové slabší), na 13. komnatu, Rub a líc, Pološero. Mám ráda všechny možné dokumenty, moc se mi líbil cyklus Čtyři v tom, sleduji i novou "docusoap" Navždy svoji, ale ta zdaleka nenaplňuje má očekávání. Vzhledem k mé úchylce (miluju hady) mě vždy potěší nějaký dokument o hadech :-). Velmi ráda se dívám na filmy, ale opět dávám přednost počítači či kinu. Ráda filmům rozumím i trochu hlouběji a jinak než jen jako běžný divák a filmové semináře, které jsem měla ve škole, řadím mezi nejhodnotnější předměty, které jsem absolvovala. Co se kina týče, tak naposledy jsme byli s přítelem na Velkém Gatsbym, a moc se mi to líbilo, mimochodem, v souvislosti s Gatsbym vám doporučuji podívat se na Sunset Boulevard, slavný film noir, najdete tam dost zajímavé paralely.

2.  Vaříš? Jaké je tvoje nejoblíbenější jídlo?

Ano, vařím, a moc ráda, a to hlavně v Brně pro sebe a pro přítele (ten je téměř vždy spokojený). Zdaleka ale ještě neumím vše, co bych chtěla. Nevařím moc podle receptů, ale spíše podle momentálního stavu zásob v lednici a ve špajzu. Nejraději vařím různé vývary, zeleninové nebo luštěninové polévky, kuřecí nebo krůtí maso jako minutku a k tomu rýži, těstoviny se zeleninou nebo s rajčatovou omáčkou atd. Snažím se vařit zdravě a neznehodnotit přitom vstupní suroviny. Oblíbené suroviny při vaření? Luštěniny, zelenina, těstoviny, maso, sýry, koření (mám ráda téměř všechno, i chilli), česnek, cibule, olivový olej nebo máslo, jako přílohu nejraději připravuji rýži, kuskus nebo celozrnné či pohankové těstoviny. Nekupuji polotovary a nepoužívám dochucovadla (Masox atd.). A nesnáším Ramu :-D. Nemám jen jedno oblíbené jídlo, ale velmi vysoko řadím polévku z červené čočky, boloňské špagety a těstoviny s vlastnoručně vyrobenou rajčatovou omáčkou a mozzarelou. Nikdy neodmítnu dobře připravený steak z kvalitního masa, otevření restaurace Monte Bú na Kraví hoře v Brně mi udělalo velkou radost. Doporučuji!  A ryby! A mořské plody! A ryby! Toho bych se ujedla. Chtěla bych, aby sushi stálo tak 50 Kč. Co se dezertů týče, tak je pro mě nadlidský úkol vybrat jeden nejoblíbenější. Miluju (a umím) náš domácí jablečný pivní štrůdl, Sacher dort a různé ovocné kynuté koláče a maminčiny svatební tvarohové koláčky. Peču také ráda, ale spíše výjimečně, z důvodů sebeovládání :).

3. Vysněné povolání?

Kromě povolání, které se chystám dělat (překladatelka a učitelka angličtiny), by se mi líbilo, při perfektní znalosti více jazyků, pracovat pro nějakou mezinárodní organizaci jako diplomat(ka?) či velvyslankyně, cestovat po světě a poznávat různé lidi a kultury. Komunikace s lidmi je pro mě velice důležitá, nemohla bych dělat nějaké osamělé povolání.

4. Ovládáš nějaký cizí jazyk? Jaký jazyk bys chtěla umět?

Yes, I do! Angličtina mě bude živit, takže z toho vyplývá její velmi dobrá znalost. Dále plánuji oživit němčinu, která, ačkoli ji nemám moc ráda, se vzhledem k naší geografické poloze hodí, a v plánu je i francouzština. To si myslím, že je zvládnutelné. Dále by se mi líbila španělština a docela mě láká i ruština, kterou jsem už tak trochu políbená. V rámci studia mám za sebou i dva semestry staroslověnštiny, což sice není cizí jazyk, ale také mi dala zabrat! (Jedná se o liturgický jazyk, který k nám přinesli Cyril a Metoděj). Myslela jsem si, že tuto znalost v životě nevyužiji, ale shodou náhod jsem v tomto jazyce napsala jeden text k písni, která se objevila na CD zpěváka a mého kamaráda Tomáše Kočka (CD Godula).

5. Za co nejvíce utrácíš v rámci kategorie pro radost, když ne za kosmetiku?

Za knihy! Ať už je kupuji pro sebe či jako dárek pro někoho blízkého. Nemůžu moc často chodit do knihkupectví či antikvariátů, jinak bych tam nechala všechny peníze. Ráda sbírám všechny knihy od svých oblíbených autorů a mou největší prioritou v plánovaném budoucím domě je obrovská a přehledná knihovna. Dále utrácím v poslední době především za sportovní vybavení (boty a výbava na lezeckou stěnu a boty na B7). Klasickou položkou jsou také boty na parádu, nejen ty sportovní :). Kabelky moc neprožívám, stačí mi ty, co mám. Oblečení nakupuji ráda, ale ideálně tak, že během jednoho až dvou nakupovacích dnů nakoupím vše, co potřebuji :). A stačí mi to jen občas. Za jídlo utrácím tak nějak normálně, ale dbám na kvalitu, čerstvost, původ i složení.

6. Seznamuješ se snadno s neznámými lidmi?

Záleží na situaci a na tom, jak jsou mi ti neznámí lidé sympatičtí. Ale většinou ano.

7. Čteš knížky nebo preferuješ internetové čtivo?

Myslím, že tady je odpověď celkem jasná. Knížky jsou pro mě nutností. Čtečku nemám a zatím po ní ani netoužím. Papírovou knihu mi asi jen tak nenahradí. Ráda si přečtu i časopis, třeba během cesty vlakem či autobusem (mám ráda například Týden, Instinkt, Elle nebo Cosmopolitan). Čtu hodně rychle (a přečtu vše, co neuteče :), což se vzhledem k mému plánovanému povolání hodí.

8. Jaká je tvá nejhorší a nejlepší vlastnost?

Nad nejhorší vlastností jsem dlouho přemýšlela. Myslím, že z těch viditelných jsou to určitá nepořádnost (nevadí mi nesložené oblečení nebo nesrovnané papíry, naopak nesnáším a ihned řeším špínu, prach atd.), občasná lenost a častá prokrastinace. Taky se někdy naštvu kvůli blbosti a občas jsem děsně vztahovačná. Jsem poměrně tvrdohlavá, ale to nepovažuji za vyloženě špatnou vlastnost, naopak mi to pomáhá se k něčemu namotivovat. Za svoje nejlepší vlastnosti považuji schopnost dobře mluvit s lidmi, empatii, schopnost se nadchnout, flexibilitu, jazykovou inteligenci, štědrost, to, že se neberu příliš vážně, dále pak věrnost a schopnost a ochotu dělat svým blízkým radost.

9. Chodíš se večer bavit mezi lidi nebo raději zůstáváš doma?

Záleží na situaci. Ráda chodím na koncerty, plesy, do kina, do divadla nebo na jiné kulturní akce, ale diskotéky a kluby moc nemusím. Nemám ráda, když neslyším vlastního slova. Ráda ale trávím večery doma s přítelem, filmem a vínem :).

10. Kdybys neblogovala, jakým činnostem bys věnovala čas, který by Ti zbyl?

Blogování pro mě není časově náročné. Od té doby, co mám blog, netrávím tolik času na jiných internetových stránkách. Nemám tedy pocit, že bych se okrádala o čas. Prokrastinovala bych tak jako tak :). Blog mě baví, ale není smyslem mého života. Když se učím, tak se učím, když pracuji, tak pracuji atd.

Nakonec mám pro vás jednu super fotku. Zpocená, unavená a celá od magnesia po vylezení dosud nejvyšší horolezecké stěny :).



Doufám, že se vám tento TAG bude líbit a do komentářů mi napište odkaz, pokud jste jej také zpracovaly.




3 komentáře:

  1. Pěkné odpovědi. :) S tou nepořádností to mám taky tak - nevadí mi, když nejsou věci srovnané v zákrytu, ale nesnáším špínu a pavučiny. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezky jsem si početla, jsem ráda že jsi v TAGu pokračovala!

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké čtení! Držím palce se španělštinou, mě zcela zabíjí, nechápu, jak někdo může tvrdit, že je to lehký jazyk! A to už jich několik ovládám...

    World By Bella

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).