neděle 21. dubna 2013

Jarní detox

Milé čtenářky,

skrze už rok a půl trvající změnu v jídelníčku a tak nějak stále probíhající detoxikaci jsem se rozhodla Vám o tom něco napsat. Přes zimu jsem trochu přibrala, což se mi nelíbí, takže jsem překopala jídelníček a zařadila mnohem více pohybové aktivity, to tedy souvisí i s tréninkem na Beskydskou sedmičku (jo, jdeme do toho s přítelem znovu). Je dobře, že skoro vše zdravé mi chutná, do ničeho se nemusím nutit. Takže jak můj nový jídelníček vypadá?

Před snídaní si dám aloe vera gel a vypiju 0,5 l vody s citronem. Aloe vera gel užívám tím způsobem, který mi poradil imunolog, u kterého si tento gel také objednávám. Jeden velký panák každé ráno a zapít vodou. Nejúčinnější je to nalačno a je možné si to rozdělit i do několika menších dávek během dne, ale podle pana doktora je nejlepší tělo ráno nastartovat tou jednou velkou dávkou. Užívám ten aloe vera gel, který vidíte níže. Je od firmy LR Health and beauty systems, odkaz zde. Gel stojí cca 600 Kč a je ho litr. Při dávkování, které doporučují na stránkách, by vám vydržel deset dní, ale to dávkování je napsané asi pro ty případy, kdy potřebujete velmi účinnou detoxikaci. Jinak aloe vera gel příznivě působí na zažívání, čistí střeva, zlepšuje využitelnost vitamínů a minerálů z potravy a v neposlední řadě zkrášluje pleť, a to jak ekzematickou, tak aknózní. Na sobě mám ověřený účinek na ekzém a jeden můj kamarád měl opravdu těžké akné, které mu s užíváním aloe zmizelo téměř bez následků (jizvy a podobně).



Snídaně: kaše (jáhlová, pohanková, špaldová) - čtyři polévkové lžíce, plus jedna polévková lžíce vloček (žitných nebo špaldových), jeden kus ovoce (banán, pomeranč, jablko nebo čtyři jahody), sladím ji třtinovým cukrem a přidávám si tam ještě mletou skořici a jednu lžíci rozpustné vlákniny (která akši zahustí). Kaši zalévám vodou. Z tohoto typu snídaně jsem nadšená :).

Rozpustná vláknina

Jáhlová kaše
Dopolední svačina: dva kusy ovoce, nebo bílý jogurt a jeden kus ovoce nebo dvě sušenky Bebe a ovoce. Během dopoledne se snažím vypít cca 2 litry tekutin (voda, čisticí čaj). Můj oblíbený čisticí čaj vidíte na fotce níže, seženete jej v dm nebo v prodejnách zdravé výživy.


Oběd: polévka (vývar nebo luštěninová nebo zeleninová), druhý chod: 100 g masa, 100 g přílohy, 200 g zeleniny. Maso jím nejčastěji krůtí, kuřecí nebo rybu, ale rozhodně se nebráním vepřovému či hovězímu. Odmalička ale dávám přednost libovému masu. Z příloh mám nejraději rýži (samotnou či zeleninovou) a těstoviny - tam počítám i kuskus, případně luštěniny (fazole, čočku). Poslední dobou jsem přešla na celozrnné těstoviny.



Odpolední svačina: Jeden kus pečiva (žitný chleba, grahamový rohlík, celozrnná houska nebo čtyři knackebroty) namazaný máslem nebo nízkotučným tvarohem se šunkou (90% masa), bílý jogurt a zelenina (rajče, salátová okurka, mrkev).

Vypiju cca litr tekutin.

Večeře: Jak kdy, většinou zeleninový salát s masem nebo se sýrem, k tomu nějaké celozrnné pečivo.

Tento jídelníček mi vyhovuje, vyhovuje mi pravidelnost a nemám pocity hladu. Jsem moc ráda, že jsem se naučila dostatečně pít (cca 3- 4 litry denně). Snažím se vyhýbat bílé mouce, ale nejsem žádný fanatik, jím, co mi chutná a doma jím to, co maminka uvaří :-). Mám ráda víno, takže to si tak jednou týdně s chutí dám. A včera jsme byli na večeři v restauraci s přítelem a jeho rodinou, dali jsme si s přítelem napůl tatarák a moc jsem si pochutnala :). Co se týče kouření, tak to se mě moc netýká (až na občasnou vodní dýmku). Tvrdý alkohol taky moc nemusím, takže to pro mě není žádné omezení. Dostatečný pohyb pro mě znamená například (v jednom týdnu): jeden výšlap na hory, hodina běhu, hodina plavání, hodina posilování doma plus každodenní poletování po městě. Můj jídelníček není dieta, je to změna životního stylu, do které jsem se pustila původně kvůlí ekzému, abych nakonec zjistila, že vše souvisí se vším a celkově se cítím a vypadám mnohem lépe (zlepšila se mi imunita, zažívání, pleť, všechno). S detoxikací a s přechodem na zdravý životní styl mi pomohly i výrobky Herbalife, ale dá se to zvládnout i bez nich, jak jsem se snažila popsat výše.

Co Vy a zdravý životní styl? :)



10 komentářů:

  1. Super... moc se mi líbí, že je toho jídla dost a žádná hladovka...

    Jane´s colours

    OdpovědětVymazat
  2. Super! muj jidelnicek je hodne podobny, ale toho pohybu potrebuju vic, jen se k tomu dokopat.. ;o) a misto aloe zacinam den mladym jecmenem, teda ta chut je ble, ale kdyz se prida troska dzusu, tak to jde zvladnout.. ucinky to myslim ma, protoze tohle byla prvni zima, kdy jsem nemela ani rymu! pricitam to prave jecmenu a chlorele..

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký článek .-) Zaujal mě ten aloe vera gel. Jak se to konzumuje? Samotné? A kde se dá sehnat?

    OdpovědětVymazat
  4. Taky si říkám, že bych měla s jarními dny trochu zlepšit jídelníček. Jen se mi tam nějak nezdaji ty 3-4 litry tekutin, to musí hrozně zatěžovat ledviny...

    OdpovědětVymazat
  5. Wow, tak tomu říkám změna životního stylu :). Vážně by mě zajímalo, co je to aloe vera gel :)?, taky žasnu nad tím, že jsi tak po ránu zvyklá vypít půl litru, ..ale moc se mi to líbí a vážně tě obdivuju :).

    OdpovědětVymazat
  6. Klobouk dolů, já bych takhle zdravě jíst nemohla. Miluju všechno nezdravý - sladkosti, smažená jídla, hamburgery :-D Nikdy bych se nemohla takhle hlídat. Naštěstí mám dobré geny, takže jsem docela štíhlá i bez nějakého omezování.

    valerieswonderland.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. jojo, na Aloe taky jedu, výborná věc :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkné to máš! :)
    Aloe vera gel mě zaujal a možná si ho taky pořídím... :)
    Jen tedy s tím pitným režimem mám stále problém, za to Tě obdivuju nejvíc... I když 4 litry už jsou podle mě zase trochu moc... :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem doplnila nějaké info o Aloe vera gelu :). Jinak na zvýšený pitný rěžim jsem si zvykala postupně, předtím jsem pila tak 1,5 litru nebo dva litry za den a postupně jsem to zvyšovala. Ledviny mám v pořádku, myslím :). Na těch třech litrech za den jsem běžně, při sportu piju více. Na vše se dá zvyknout, i na zvýšený pitný režim. Těch 0,5 l vody před snídaní je pro mě ideální, víc do sebe nedostanu :). Jinak děkuji všem za komentáře :).

    OdpovědětVymazat
  10. Tééda, mě zaujalo to aloe vera, hlavně kvůli akné... se teď taky tak "trošku" snažím čistit, piju kopřivovej čaj a čaj z ostropestřce, psyllium, dýňovej a pupalkovej olej + zelený jíl... tak to aloe mě docela láká teda:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře, dělají mi radost :-).